25 Şubat 2010 Perşembe

TRABZON'UN KURTULUŞUNUN 92. YILI

Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü bugün törenlerle kutlandı. Tören Atatürk anıtına çelenk koyma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

1810’da Rusların saldırısına uğrayan bölge ,1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda Kafkas göçmenlere ev sahipliği yaptı .1895’de bir Ermeni ayaklanmasına sahne oldu .20.yy başlarında Rumlar ve Ermenilerin’de bulunduğu şehrin nüfusu 1 milyondan fazla idi .1.Dünya savaşının başlarında Rus donanması Trabzon kıyılarını bir çok kez bombaladı .18 Nisan 1916 tarihinde ise Rabzon neredeyse tümüyle Rus’ların eline geçen ve halkının bir bölümü başka bölgelere göç eden yörede Rum Pontos ve Ermeni çeteleri ,1917 Ekimindeki Sovyet devriminden sonra çekilen Rus ordusunun yerini aldı .Trabzon 24 Şubat 1918’de 37.tümen tarafından bu çetelerin işgalinden kurtarıldı .Mondros Mütarekesinden sonra Pontos çetelerinin eylemlerinin artması üzerine Trabzonlular Trabzon Muhafazai Hukuk-i Milliye Cemiyetini kurdular .Kurtuluş savaşı sırasında Trabzondaki önemli olaylardan biride Türkiye Komünist Partisinin (TKP ) önderi Mustafa Suphi,karısı ve 13 arkadaşının öldürülmesidir .



Törenler, Trabzon Valiliği önündeki alanda, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 48. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Muhittin Yenikeçeci ve diğer protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmalarıyla başladı.

Atatürk anıtına çelenk koyuluyor.

Trabzon valisi Recep Kızılcık şeref defterini imzaladı.




Karadeniz teknik Üniversitesi Atatürk anıtına çelenk koyarken.






Gökyüzünde yapılan gösteriler bayağı ilgi topladı.




Kurtuluş günü dolayısıyla düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrencilerin eserlerini seslendirmelerinin ardından çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder